Wat betekent het?

De meeste mensen weten al een heleboel van vlinders. Maar toch blijven er soms nog vragen over. Hieronder staan de meeste basisbegrippen rondom vlinders nog even kort uitgelegd.

Waardplant
Deze plant, waar de rupsen van leven, noemen we de waardplant. Een vlinder heeft andere planten nodig dan een rups. Een vlinder drinkt vooral nectar, maar een rups leeft van de blaadjes en andere groene delen van de plant. Vaak lusten rupsen maar één of een paar soorten planten. De vlinder zet daar de eitjes op af.

Vervellen
Het huidje van een rups rekt niet goed mee. Omdat een rups heel snel groeit, barst hij een paar keer uit zijn vel voordat hij groot genoeg is om te verpoppen. Dit proces heet vervellen.

Verpoppen
Wanneer een rups genoeg gegeten heeft, zoekt hij een geschikt plek om te verpoppen. Hij hangt zichzelf met een draadje aan een houtig plantendeel, graaft zich in of verstopt zich onder de bladeren. Daar vervelt hij voor de laatste keer. Uit de laatste vervelling komt geen rups, maar een pop. Deze laatste vervelling noemen we verpoppen.

Pop
Binnenin de pop gebeurt de transformatie van rups tot vlinder. We weten nog steeds niet hoe dit proces werkt, maar bijzonder is het wel.

Cocon
Sommige rupsen maken eerst een cocon om zichzelf heen voordat ze verpoppen. Hiermee heeft hij een extra beschermlaag. Cocon en pop worden vaak door elkaar gehaald, maar zijn verschillende dingen. In een cocon zit ook nog een pop.

Uitsluipen
Als de vlinder klaar is, kruipt hij langzaam uit de pop. Dit proces heet uitsluipen. De vlinder kruipt omhoog langs een stengel en pompt zijn vleugels op. De vleugels moeten eerst goed drogen voordat de vlinder kan vliegen. Tijdens dit proces is de vlinder heel kwetsbaar.