Voedsel voor vlinders   -   Voedsel voor rupsen   -   Warmte   -   Beschutte plekken   -   Overwinteringsplekken

Wat is een vlindertuin?

Een vlindertuin? Dat is toch zo'n tropische kas met van die mooie felgekleurde vlinders? In de dierentuinen in Emmen en Rotterdam hebben ze inderdaad een tropische vlindertuin. Maar als wij het over een vlindertuin hebben, bedoelen we een 'gewone' tuin waarin planten staan die voedsel bieden aan vlinders en rupsen, met variatie in beplanting, voldoende warme, beschutte plekjes tegen de wind en regen en veilige plekjes waar vlinders kunnen overwinteren.

Vlindertuinen zijn er in verschillende gradaties.
Sommige zijn groot, andere klein. En sommige zien er netjes uit, andere juist slordig. Je hoeft niet de hele tuin op de schop te nemen om er een vlindertuin van te maken. De eenvoudigste vlindertuin maak je door het planten van een vlinderstruik. Ons advies voor mensen met weinig tijd voor de tuin is dan ook: plaats een aantal nectarplanten op een zonnige plek in de tuin en je hebt al een hele goede vlindertuin. Zorg voor nectarplanten die bloeien vanaf maart tot en met september. Maar voor wie meer tijd heeft, is het natuurlijk leuker en leerzamer om meer te doen voor de vlinders.

Café, hotel of woonplaats

Je kunt in de tuin vooral veel nectarplanten neerzetten. Vlinders en andere bloembezoekers zullen dan kortere of langere tijd in je 'café' verblijven en, nadat ze hun dorst gelest hebben, weer verder vliegen. Je kunt ze ook een plekje voor de nacht of de winter geven, bijvoorbeeld in afgestorven plantenstengels, stapelmuurtjes, oude stronken, takkenbossen of tussen halfverteerde bladeren. Als je de vlinders ook nog de mogelijkheid biedt zich in de tuin voort te planten, maak je een echte woonplaats voor ze. Dan moeten er voedselplanten van de rupsen groeien.

Rekening houden met vlinders
Wil je een bestaande tuin omvormen tot een vlindertuin, dan stellen de vlinders bepaalde eisen. Klik op de links voor meer informatie over:
•  Voedsel voor de vlinders
•  Voedsel voor de rupsen
•  Warmte
•  Beschutte plekken
•  Overwinteringsplekken

Inspirerende website

Wil je meer informatie over hoe je je tuin zo kunt inrichten dat deze aantrekkelijk is voor vlinders en andere dieren? Kijk dan eens op www.uwtuinvolvlinders.nl.
Op deze site kun je zien welke planten geschikt zijn voor de tuin en ook kun je voorbeeldborders bekijken.