De Vlinderstichting (www.vlinderstichting.nl)

De Vlinderstichting zet zich in voor de bescherming van vlinders en libellen in Nederland. Onderzoek naar hoe het gaat met de vlinders in ons land vormt de basis van het werk. Op basis daarvan kunnen wij advies geven over de juiste manier om gebieden te beheren voor vlinders. Aandacht voor de bescherming van vlinders is nog steeds hard nodig.
De Vlinderstichting gebruikt vlinders ook om mensen enthousiast te krijgen voor de bescherming van de natuur in het algemeen. Vlinders zijn vanwege hun vrolijke uitstraling daar prima voor te gebruiken. Kinderen zijn voor ons een belangrijke doelgroep, als natuurbeschermers van de toekomst. De Vlinderstichting wil kinderen in aanraking brengen met natuur. Het liefst zo dicht mogelijk bij huis. Het idee om tuinen om te vormen tot vlindertuin is vanuit dat uitgangspunt geboren.
Samen met het VSBfonds, die zich naast natuur ook richt op de zorgsector, is het idee geboren om de vlindertuinen bij zorginstellingen aan te leggen en een school op loopafstand uit te nodigen om zich aan die tuin te verbinden. De zorginstelling verzorgt de tuin, de kinderen kunnen langskomen wanneer ze willen. Met als bijkomend voordeel dat hiermee de natuur niet alleen voor kinderen maar ook voor bewoners bereikbaar is geworden.

Het VSBfonds (www.vsbfonds.nl)

Het VSBfonds steunt jaarlijks meer dan 2.000 initiatieven op een breed maatschappelijk terrein: zorg & welzijn, natuur & milieu, kunst & cultuur en sport & vrije tijd. De steun gaat naar die projecten die verbetering van de samenleving tot doel hebben, hoe klein ook. De financiŽle middelen komen terecht bij particuliere initiatieven die meer mensen bij de maatschappij betrekken en die ervoor zorgen dat meer mensen zich beter kunnen ontplooien. In 2004 kon het VSBfonds circa 2.500 aanvragen honoreren, voor een totaalbedrag van ruim 37 miljoen euro.

Stichting wAarde (www.waarde.nl)

Stichting wAarde is een natuurorganisatie, die zich ten doel stelt de betrokkenheid van mensen bij natuur en milieu te versterken en daarmee het draagvlak voor maatregelen ter bescherming van natuur en milieu te vergroten.
Stichting wAarde zet zich in voor een inspirerend samenspel tussen mens, natuur en milieu en appelleert aan de betrokken, bewogen en creatieve aspecten van het menszijn. Stichting wAarde ontplooit hiertoe initiatieven, projecten en campagnes en biedt aansprekende beleids- en handelingsperspectieven.
Het werk van Stichting wAarde is innovatief van karakter. Wij dragen goedlopende initiatieven over aan andere partijen, zodra ze zelfgenererend zijn.

Vlinderstichting, VSBfonds en Stichting wAarde

De vlindertuinen zijn een initiatief van De Vlinderstichting en het VSBfonds. Sinds 2005 is ook Stichting wAarde bij de tuinen betrokken. Lees hieronder wie er allemaal bij betrokken zijn en wat zij zo leuk en goed vinden aan het project.

Vivian Siebering (Vlinderstichting)

Vlinders zijn een mooie ingang om mensen in contact te brengen met natuur. Ik vind het erg leuk om te zien hoe enthousiast mensen kunnen worden van vlinders. Via de vlindertuinen verspreidt het 'vlindervirus' zich echt razendsnel!

Titia Wolterbeek (Vlinderstichting)

Wat ik met name bijzonder vind aan deze tuinen is dat we 100 keer dezelfde tuin hebben aangelegd maar dat er nu 100 verschillende tuinen zijn ontstaan. Door een andere omgeving, ander beheer, gebruik, andere interesses en aandacht ontwikkelt elke tuin zich tot iets unieks. Maar in een ding zijn ze gelijk: het zijn allemaal plekken waar vlinders ťn mensen zich thuis voelen!

Petra Wilbrink (Vlinderstichting)

Ik vind het heel mooi om te zien hoe enthousiast mensen raken van de vlindertuinen. Het werkt gewoon aanstekelijk! Zowel jong als oud kunnen samen genieten van de vlinders en een stukje natuur dicht bij huis. En de vlinders hebben er honderd plekken bij waar ze kunnen leven. Alles bij elkaar een heel bijzonder project!

Nelly Zuidam (VSBfonds)

Het leukst aan dit project vind ik dat er zoveel dimensies aan zitten: de vlindertuinen zijn goed voor de vlinders, geven kleur aan de omgeving van bewoners van zorginstellingen en brengen ontmoetingen tot stand tussen kinderen en deze bewoners!

Hildegard Oet (VSBfonds)

Wat de vlindertuinen voor mij zo mooi maakt, is dat er over heel Nederland 100 dezelfde tuinen zijn voor de vlinders, maar ook voor de bewoners van de 100 zorginstellingen waar deze tuinen aangelegd zijn en voor kinderen van een dichtbij gelegen school of scouting. De vlinders, bewoners en kinderen kunnen elkaar in de tuin ontmoeten en van de tuin genieten!

Annick de Witt (Stichting wAarde)

Hoe meer ik de vlinder bestudeer, hoe gefascineerder ik raak. Het is duidelijk niet voor niks dat de vlinder bij iedereen wel een glimlach op het gezicht kan toveren. Het is een wonderlijk beestje, bloedmooi en vederlicht. En verder ben ik gewoon dol op natuur, in al haar facetten.