Om te zorgen dat de vlindertuin uitgroeit tot een plek waar vlinders graag komen, moet de tuin onderhouden worden. Iedere instelling doet dat op haar eigen manier. Bij sommige tuinen wordt het onderhoud geheel door de bewoners van de instelling en de kinderen gedaan. Andere instellingen hebben een eigen groendienst die het onderhoud verzorgt en soms is er een hoveniersbedrijf ingeschakeld. Veel verschillende soorten groenvoorzieners dus, maar ze zorgen er allemaal voor dat de tuin goed kan groeien en zich kan ontwikkelen tot een mooie vlindertuin.
Om de groenvoorzieners een handje te helpen hebben we op een rijtje gezet hoe de tuin het beste kan worden onderhouden.

Hoe onderhoud je de vlindertuin?

Een vlindertuin vraagt om speciaal onderhoud. In tegenstelling tot wat sommigen denken, is het niet zo dat je voor vlinders niets hoeft te doen. Dan krijg je een verwilderde tuin, waar weinig variatie in overblijft. En variatie is nu net het sleutelwoord van een goede vlindertuin.
In het onderhoudsplan is per maand aangegeven wat er wel (of niet!) gedaan moet worden in de tuin en in het beheerplan vind je een overzicht van de belangrijkste werkzaamheden voor elk onderdeel van de vlindertuin.

Instructiefilmpjes
Bekijk ook de instructiefilmpjes over het onderhoud van het bloemrijk grasland en het snoeien van de haag.

Geschikte planten

Plantenlijst
De planten in de vlindertuin hebben allemaal een functie voor vlinders. Nectarplanten voorzien vlinders van voedsel, voor rupsen zijn er waardplanten en de struiken in de haag houden vlinders uit de wind. In de Plantenlijst vind je een overzicht van de planten in de vlindertuin. De planten zijn op bloeitijd geordend.

Nieuwe vlindertuin?
Wie de vlindertuin wil uitbreiden of een nieuwe vlindertuin wil aanleggen vindt op deze site bij het onderdeel Vlindertuin aanleggen en op de website www.uwtuinvolvlinders.nl meer informatie over de eisen die vlinders stellen aan een tuin, een zoeksysteem voor geschikte vlinderplanten en diverse voorbeeldontwerpen.